Det blir en omfattende bygningsmasse, og dette både tåler og ønsker vi
Leserinnlegget ble publisert i GD 25.09.24.
Lillehammer Sentrum Drift AS og Lillehammer Næringsforening har i forbindelse med ulikt planarbeid de siste årene påpekt potensialet i utviklingen av en mere urban og fremtidsrettet bebyggelse ved skysstasjonen. Dette er i samsvar med lignende utvikling i andre byer, det er miljøvennlig i forhold til mobilitet i arbeids- og utdanningsmessig sammenheng, det innebærer fortetting av byen på en god måte, og det skaper attraksjonskraft for nye arbeidsgivere. Det er i samsvar med målet om å bo-leve-arbeide i sentrum.
Innlandet står overfor store demografiske utfordringer, og det er viktig å hindre en ytterligere negativ utvikling. Vi viser med dette at vi evner å utvikle oss, samtidig som vi ivaretar Lillehammers historiske sjarm i andre deler av byen, eksempelvis gågata. Dette er viktig for fremtidens arbeidstakere. Dette betyr ikke at førsteinntrykket for tilreisende som kommer ut fra stasjonen forringes på noen måte; Bane NORs prosjekt åpner opp for flere traseer opp til byen, og besøkende vil møte en mye mere ryddig fasade enn i dag. Dette vil heller ikke redusere tilreisendes oppfatning av Lillehammers ulike attraksjoner.
Stasjonsområdet har ingen verneverdig arkitektur, og her er det både riktig og nødvendig med et moderne arkitektonisk uttrykk. Detaljer i utforming kan alltid diskuteres, men estetikk er smak og behag.
Bane NORs hovedgrep må ligge fast; det blir en omfattende bygningsmasse, og dette både tåler og ønsker vi. Prosjektet vil tilføre byen viktig næringsutvikling, og flere mennesker. Nettopp dette skaper mere liv og omsetning for byens aktører, og bidrar til å trygge næringsaktørers økonomi.
Presset på arealer er stort; det blir ikke flere tomter, og dermed er kravet til fortetting høyt. Byggene nærmest fylkeskommunen tåler betydelig høyde, hvilket vi har tatt til orde for tidligere. En gradvis nedtrapping mot Jernbanegata er et godt grep. Byens topografi, med hellende terreng, gjør at det ligger godt til rette for betydelige byggehøyder i nedre del av sentrum. En selektiv fortolkning av byplan og andre plandokumenter må aldri stenge for gode og fremtidsrettede prosjekter som dette.
De øvrige nye prosjektene i sentrum de siste årene har vært boligprosjekter. Nå kommer et lenge etterlengtet næringsprosjekt. For å sikre fremdrift må vi akseptere at forandring kan være krevende for noen, men uten vilje til utvikling, stanser vi. Lillehammer må være takknemlig for at eksterne aktører som Bane NOR investerer tungt i vår fremtid, og gir byen muligheter til å utvikle seg. Næringslivet står samlet bak Bane NORs planer.
Eli K. Saastad og Kjetil Schonhowd, styreleder Lillehammer Næringsforening og styreleder Lillehammer Sentrum Drift AS