Flere byprosjekter i Lillehammer? Ja takk!

Lillehammer Næringsforening ønsker at det satses på flere bynære prosjekter, og for å lykkes bør vi se de store prosjektene i sammenheng. Leserinnlegget ble publisert i GD 09.01.25.

Dersom vi «saksbehandler» hvert prosjekt isolert, risikerer vi at de blir vanskeligere å realisere og debattene blir fort snevre og polariserte. Ved å se prosjektene som deler av et større bilde, kan vi finne helhetlige løsninger som til sammen løfter Lillehammer.

 
Tre store prosjekter for fremtiden
Lillehammer står overfor flere spennende muligheter (i tillegg til parkering i fjell) som kan styrke byen som destinasjon og vekstkommune, bl.a:
  • En kunsthall under Stortorget, som kan befeste Lillehammer som en ledende kunst- og kulturby.
  • Birkebeinerlia-prosjektet, med muligheter for bynær arrangements- og fritidsbebyggelse ved og over Skistadion som ikke defineres som Gropmarka.
  • Bybanegondol, en grønn mobilitetsløsning som knytter byen sammen med Mjøsa, togforbindelser og naturen over byen.
Birkebeinerlia – en god joker for utvikling?
Mulighetsstudien som tidligere ble utført for Birkebeinerlia viser hvordan prosjektet kan gi positive ringvirkninger:
  • Idrett: Styrke Lillehammers posisjon som arrangementsby for vinteridrett og paraidrett.
  • Turisme: Tiltrekke flere turister og øke besøk i sentrum.
  • Næringsliv: Skape nye vekstmuligheter for lokale bedrifter.
Lillehammer Kommunes økonomi medfører at det svært viktig at de aktivt legger til rette for utvikling med privat næringsliv. Bygging av kunsthall vil kunne få statlige midler til bygging, men forutsetter delfinansiering fra kommune/næringsliv. Birkebeinerlia kan bli en del av en helhetlig utviklingsstrategi som gjennom bidragsmodeller kan bidra til delfinansiering av andre prosjekter, som eksempelvis Kunsthallen.
Grønn mobilitet med bybanegondol
En bybanegondol fra Strandtorget til Birkebeinerlia, med av- og påstigningsmuligheter ved stasjonen, Stampesletta, Lysgårdsbakkene og Skistadion i tillegg til endepunktene, kan bli en nøkkel til grønn transport. Gondolen kan frakte 4500 personer i timen – tilsvarende 65 busser – med minimalt energiforbruk.
Denne løsningen gir miljøvennlig transport for både arrangementsdeltakere, turister og fastboende, og styrker Lillehammers posisjon som en bærekraftig destinasjon.
Hvorfor satse nå?
Turistindustrien er verdens største industri, og regjeringen har utpekt reiseliv som en av fem eksportnæringer Norge skal satse på. Lillehammer er midt i «matfatet» og har et unikt utgangspunkt for å ta del i denne veksten.
Birkebeinerlia, Kunsthallen og bybanegondolen representerer et skånsomt og bærekraftig løft som kan forsterke Lillehammers attraktivitet som bærekraftig kultur- og reiselivsdestinasjon.
Lillehammer står foran en gyllen mulighet til å utvikle byen gjennom helhetlig tenkning og samarbeid. Ved å samle flere prosjekter skapes vinn-vinn-situasjoner for utbyggere, næringsliv, innbyggere og kommunen. For å sikre fremtidig vekst og velstand må vi tørre å satse, investere og tenke langsiktig. Sammen kan vi sørge for at prosjektene blir en samlet satsing for Lillehammers fremtid! 

Lillehammer Næringsforening, 09.01.25
Eli K. Saastad
Styreleder
 
facebook

Siste nytt